Photobucket
Dream High
click on the dropdown menu to navigate through this blog

Jaga Hati.
Monday, 25 November 2013 ★ 20:05 │ (0) angels


Assalamualaikum ya akhi ya ukhti.
Lama sangat tak menaip dalam blog ni haa, entah kenapa rasa dah tak berapa gemar pulak. Rasa nak aje delete account blog ni tapi sayang.. sebab dah lama guna. Sebenarnya tak tahu nak story pasal apa untuk entry kali ni hmm hmm jap nak fikir... *usap kepala* hahahaa.

Yelaa yelaa kite nak start la ni cerita jangan lah marah. Saje je tadi :p Harini nak bercerita soal hati. Yes, soal hati. Memang terlalu mentah untuk aku menyatakan "soal hati". Tapi apa salahnya untuk kita share bersama ye dok? (kepoyoan muncul) hahaha. Setelah apa yang berlaku sebelum ni telah mematangkan lagi diri ni. Sebagai seorang perempuan biarlah kita ini yang dicari. Buat apa kita nak membazirkan perasaan, masa, duit pada orang yang belum tentu lagi jodoh kita kan? Kita kena fikir tu je.

Kalau ada yang berkenan pada diri awak semua kan, suruh jelah "Dia" kumpul duit banyak2 dulu, belajar bersungguh-sungguh dulu ke apa yang patut. Kita tengok sejauh mana perasaan "Dia" dengan kita, sama ada ia cuma persinggahan atau selama-lamanya. Jika "Dia" dah lupakan awak, itu dah cukup membuktikan yang "Dia" tu bukan serius pun dengan awak & nampak sangat pendirian dia tak tetap boleh pandang mana-mana perempuan je yang "Dia" suka. Dan kalau "Dia" betul-betul serius dengan kita, "Dia" akan bersungguh-sungguh jumpa mak ayah kita. Trust me, inilah kajian saya selama ini Hahahaha (i'm that type of person who laughs at my own jokes)

Dan percayalah jika benar seseorang lelaki itu ikhlas menyintai awak, dia takkan sentuh awak sekalipun sebelum menjadi sah. Dari segi tu kita dah boleh nampak. Walau kita pergi mana pun kalau "Dia" dah berhasrat dengan kita untuk bernikah, dia akan tetap menunggu tanpa hati "Dia" berubah. Tapi satu benda kita kena ingat, perancangan Allah swt itu lebih hebat dan penuh hikmah. Cuma kita sebagai hambaNya, kita hendaklah meletakkan rasa cinta sesama manusia itu biarlah berdasarkan dengan syariat islam. Inshaa allah dipermudahkan segalanya.

Lumrah sebagai manusia untuk merasakan cinta daripada manusia, tapi hendaklah kita perbaiki diri dulu untuk mendekatkan diri dengan Allah swt. Perbetulkan mana yang silap dan juga belajarlah daripada kesilapan. Tak salah kalau seorang perempuan itu "menjual mahal" malah ia lebih digalakkan supaya maruah lebih terpelihara. Sama-samalah kita muhasabah diri supaya tidak terjerumus oleh hasutan syaitan. Allahurabbi. Yang penting, kejarlah apa yang patut kita cari dulu dalam dunia ni serta akhirat.

Pernah dulu pakcik Indah bagitahu, seorang lelaki tu boleh berikan seribu alasan untuk mendapatkan seseorang perempuan & boleh berikan seribu alasan untuk meninggalkan seseorang perempuan tu. Dari situ aku sendiri belajar maksud kata-kata tu. Ingatlah, jangan sampai maruah kita jatuh depan ajnabi yang belum tentu lagi jodoh kita! Ya, bukan semua lelaki yang bersifat buaya darat & sewaktu dengan nya tapi apa salahnya jika kita sebagai perempuan lebih berhati-hati serta meninggikan martabat kita sebagai wanita? Sama-samalah kita menghayati ayat ini "Sebaik-baik perhiasan dunia ialah wanita solehah." Allahuakbar.

Oleh itu, jual lah mahal.
Kalau memang ada harga diri,
Orang tetap akan cari.

Dengan izin Allah swt.


Photobucket Dalam tak sedar.
Monday, 4 November 2013 ★ 00:37 │ (0) angels


Kadang kita tak sedar secara tiba-tiba kita telah melukakan hati orang. Mungkin kita rasa perkara biasa sahaja atau mungkin lebih tepat kita rasa remeh tapi bagi insan lain bukan perkara yang remeh temeh. Boleh sahaja jadi si buta mata hati melangkah tanpa melihat kanan kiri cuma sampai bila?

Kadang-kadang kita tak sedar secara tiba-tiba kita telah membahagiakan orang lain. Mungkin bagi kita biasa tapi bagi dia besar manfaatnya. Entah hanya sepatah dua kata bisa sahaja membuatkan harinya, masa depannya berpusing 360 darjah. Siapa tahu hanya dengan sedikit, hasilnya berlipat ganda?

Kadang-kadang kita tak sedar kita telah membuatkan orang membenci kita. Mungkin kita rasa persetankanlah apa orang kata, kau cuma jadi diri sendiri, cuma sampai bila nak menambah bilangan orang membenci daripada menyukai?

Kadang-kadang kita tak sedar secara tiba-tiba kita telah membuatkan orang menyukai kita. Mungkin kita rasa ini amatlah mustahil. Tapi siapa tahu hanya dengan sedikit bantuan dan senyuman manusia bisa jatuh suka pada diri kita?

Kadang-kadang kita tak sedar kita telah buat orang merasa jengkel dengan kita. Mungkin bagi kita apa ada hal semua itu cuma sampai bila tak mahu muhasabah diri sendiri sikap kita itu. Mahukah kita orang menjauhi diri kita disebabkan kesilapan kita sendiri?

Kadang-kadang kita tak sedar secara tiba-tiba kita berjaya membukakan mata hati seseorang hanya dengan beberapa patah kata mahupun tulisan. Walaupun dirasa ianya satu perkara kecil sahaja tapi ini tidaklah mustahil. Jadi perlukah kau menulis atau berkata hanya perkara yang lagha sahaja?

Kadang-kadang kita tak sedar secara tiba-tiba kita telah lupa yang kita ini terlalu alpa dan asyik dalam dunia yang sementara. Lupa mana tanggungjawabnya. Lupa mana halal dan haramnya. Lupa mana yang tak sepatutnya dilupakan. Begitu juga aku. Hidup ini terlalu banyak kadang-kadang. Mungkin kadang-kadang kau dan aku tak pernah sedar tentang kenyataan itu secara jelas walaupun semuanya sudah terpampang didepan mata. Iyalah, kita manusia biasa bukan, cuma andai sedar sesuatu itu cepat-cepatlah perbetulkan mana yang silap. Kurang-kurangkanlah yang mana yang terlebih.


Bukan Megan Fox
by Amira Atiya.

Photobucket Iftar gatering THJ
Thursday, 1 August 2013 ★ 23:57 │ (0) angels

Assalammualaikum semua :)
Alhamdulillah masi diberi peluang untuk berkongsi cerita dalam blog ni ekekeke :p ceyh mcm ape je kan hahaha . Haa minggu lepas , for the first time Indah , Hidayati n Amirah sertai program Team Hijrah Johor , paa mulanya seriously mcm malu n segan pun ade ..  :D Sebenanye dah lama da follow semua update THJ , cuma tak berkesempatan nak pergi . Sampai-sampai je dekat Masjid Abu Bakar tu , takde sape pun yang ada kat perkarangan masjid tu haa . Gabra gak laa , then ade 2 orang akak datang siap cium pipi peluk bagai semua kat kiteorang . Ya Allah masa tu rasa mcm kitaorang ni bukan orang luar langsung , dah mcm family dah . Alhamdulillah , segalanya tdipermudahkan olehNya :)

semoga ukhwah ini berkekalan :')


Then kiteorang diarahkan buat bulatan bagi sesi taa'ruf , berasingan lelaki dan perempuan .



lepas dah berkenalan dengan ahli keluarga THJ semua , kitaorang dengar dulu pengenalan tentang penubuhan TeamHijrahJohor oleh abang Asyraf .



selepas tu baru lah kiteorang dengar usrah .

Best dengar tajuk usrah masa ni :)


kemudian lepas selesai usrah , azan pun dah berkumandang . Kiteorang makan berbuka puasa dgn makanan yang ringan-ringan dahulu . Selepas solat baru boleh makan makanan yang berat .


masa ni dah start makan mknn berat dah :)



Syukran kepada Allah , kerana telah memberi kami kesempatan untuk sertai program Iftar gathering THJ . Walaupun kitaorang ahli baru , rasa dah mcm kenal lama dah mereka semua ni :)




masa ni kiteorang kat pekarangan sebelah , so tak sempat nak begambar sama2 :'(

Bagi sesiapa yang nak sertai apa2 program dari THJ , jangan segan-segan k :) semuanya peramah-peramah dekat sini , Inshaa Allah dapat mengeratkan lagi hubungan silaturahim antara kita .


Photobucket
OLDER POST |
Pieces Of Me
meet the big beauty boss

Assalamualaikum , I am Indah Amyraa and this is my blog, it's mine ♡ me belong to ALLAH (: actually i'm just sixTEEN.Thanks for visit my blog guys . love you hikhik (; bye byee! You may click links and contact to be friend with me.Thanks ! ♥ Jika hari ini aku terlalu gembira , sedarkan aku dengan amaran Allah SWT . Jika aku bersedih tanpa kata , pujuklah aku dengan tarbiyah pencipta . Jika aku lemah tak berdaya , ingatkanlah aku dengan kehebatan syurga . Jika antara kita ada tembok pemisah , ajaklah aku meleraikannya segera . Jika pernah hatimu terluka disebabkan daku , luahkan agar aku dapat mengubah diriku . ♥
Tagboard
leave your message here and i'll pay you a visit later

Links & Contacts
the great escapes to a beautiful land


Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend

Facebook IndahAmyraa
Twitter IndahAmyraa
Layout (c) sweet.m!sery
Re-edited by nurul ain
Icons from reviviscent
Resources: sea shells
Jaga Hati.
Monday, 25 November 2013 ★ 20:05 │ (0) angels


Assalamualaikum ya akhi ya ukhti.
Lama sangat tak menaip dalam blog ni haa, entah kenapa rasa dah tak berapa gemar pulak. Rasa nak aje delete account blog ni tapi sayang.. sebab dah lama guna. Sebenarnya tak tahu nak story pasal apa untuk entry kali ni hmm hmm jap nak fikir... *usap kepala* hahahaa.

Yelaa yelaa kite nak start la ni cerita jangan lah marah. Saje je tadi :p Harini nak bercerita soal hati. Yes, soal hati. Memang terlalu mentah untuk aku menyatakan "soal hati". Tapi apa salahnya untuk kita share bersama ye dok? (kepoyoan muncul) hahaha. Setelah apa yang berlaku sebelum ni telah mematangkan lagi diri ni. Sebagai seorang perempuan biarlah kita ini yang dicari. Buat apa kita nak membazirkan perasaan, masa, duit pada orang yang belum tentu lagi jodoh kita kan? Kita kena fikir tu je.

Kalau ada yang berkenan pada diri awak semua kan, suruh jelah "Dia" kumpul duit banyak2 dulu, belajar bersungguh-sungguh dulu ke apa yang patut. Kita tengok sejauh mana perasaan "Dia" dengan kita, sama ada ia cuma persinggahan atau selama-lamanya. Jika "Dia" dah lupakan awak, itu dah cukup membuktikan yang "Dia" tu bukan serius pun dengan awak & nampak sangat pendirian dia tak tetap boleh pandang mana-mana perempuan je yang "Dia" suka. Dan kalau "Dia" betul-betul serius dengan kita, "Dia" akan bersungguh-sungguh jumpa mak ayah kita. Trust me, inilah kajian saya selama ini Hahahaha (i'm that type of person who laughs at my own jokes)

Dan percayalah jika benar seseorang lelaki itu ikhlas menyintai awak, dia takkan sentuh awak sekalipun sebelum menjadi sah. Dari segi tu kita dah boleh nampak. Walau kita pergi mana pun kalau "Dia" dah berhasrat dengan kita untuk bernikah, dia akan tetap menunggu tanpa hati "Dia" berubah. Tapi satu benda kita kena ingat, perancangan Allah swt itu lebih hebat dan penuh hikmah. Cuma kita sebagai hambaNya, kita hendaklah meletakkan rasa cinta sesama manusia itu biarlah berdasarkan dengan syariat islam. Inshaa allah dipermudahkan segalanya.

Lumrah sebagai manusia untuk merasakan cinta daripada manusia, tapi hendaklah kita perbaiki diri dulu untuk mendekatkan diri dengan Allah swt. Perbetulkan mana yang silap dan juga belajarlah daripada kesilapan. Tak salah kalau seorang perempuan itu "menjual mahal" malah ia lebih digalakkan supaya maruah lebih terpelihara. Sama-samalah kita muhasabah diri supaya tidak terjerumus oleh hasutan syaitan. Allahurabbi. Yang penting, kejarlah apa yang patut kita cari dulu dalam dunia ni serta akhirat.

Pernah dulu pakcik Indah bagitahu, seorang lelaki tu boleh berikan seribu alasan untuk mendapatkan seseorang perempuan & boleh berikan seribu alasan untuk meninggalkan seseorang perempuan tu. Dari situ aku sendiri belajar maksud kata-kata tu. Ingatlah, jangan sampai maruah kita jatuh depan ajnabi yang belum tentu lagi jodoh kita! Ya, bukan semua lelaki yang bersifat buaya darat & sewaktu dengan nya tapi apa salahnya jika kita sebagai perempuan lebih berhati-hati serta meninggikan martabat kita sebagai wanita? Sama-samalah kita menghayati ayat ini "Sebaik-baik perhiasan dunia ialah wanita solehah." Allahuakbar.

Oleh itu, jual lah mahal.
Kalau memang ada harga diri,
Orang tetap akan cari.

Dengan izin Allah swt.


Photobucket Dalam tak sedar.
Monday, 4 November 2013 ★ 00:37 │ (0) angels


Kadang kita tak sedar secara tiba-tiba kita telah melukakan hati orang. Mungkin kita rasa perkara biasa sahaja atau mungkin lebih tepat kita rasa remeh tapi bagi insan lain bukan perkara yang remeh temeh. Boleh sahaja jadi si buta mata hati melangkah tanpa melihat kanan kiri cuma sampai bila?

Kadang-kadang kita tak sedar secara tiba-tiba kita telah membahagiakan orang lain. Mungkin bagi kita biasa tapi bagi dia besar manfaatnya. Entah hanya sepatah dua kata bisa sahaja membuatkan harinya, masa depannya berpusing 360 darjah. Siapa tahu hanya dengan sedikit, hasilnya berlipat ganda?

Kadang-kadang kita tak sedar kita telah membuatkan orang membenci kita. Mungkin kita rasa persetankanlah apa orang kata, kau cuma jadi diri sendiri, cuma sampai bila nak menambah bilangan orang membenci daripada menyukai?

Kadang-kadang kita tak sedar secara tiba-tiba kita telah membuatkan orang menyukai kita. Mungkin kita rasa ini amatlah mustahil. Tapi siapa tahu hanya dengan sedikit bantuan dan senyuman manusia bisa jatuh suka pada diri kita?

Kadang-kadang kita tak sedar kita telah buat orang merasa jengkel dengan kita. Mungkin bagi kita apa ada hal semua itu cuma sampai bila tak mahu muhasabah diri sendiri sikap kita itu. Mahukah kita orang menjauhi diri kita disebabkan kesilapan kita sendiri?

Kadang-kadang kita tak sedar secara tiba-tiba kita berjaya membukakan mata hati seseorang hanya dengan beberapa patah kata mahupun tulisan. Walaupun dirasa ianya satu perkara kecil sahaja tapi ini tidaklah mustahil. Jadi perlukah kau menulis atau berkata hanya perkara yang lagha sahaja?

Kadang-kadang kita tak sedar secara tiba-tiba kita telah lupa yang kita ini terlalu alpa dan asyik dalam dunia yang sementara. Lupa mana tanggungjawabnya. Lupa mana halal dan haramnya. Lupa mana yang tak sepatutnya dilupakan. Begitu juga aku. Hidup ini terlalu banyak kadang-kadang. Mungkin kadang-kadang kau dan aku tak pernah sedar tentang kenyataan itu secara jelas walaupun semuanya sudah terpampang didepan mata. Iyalah, kita manusia biasa bukan, cuma andai sedar sesuatu itu cepat-cepatlah perbetulkan mana yang silap. Kurang-kurangkanlah yang mana yang terlebih.


Bukan Megan Fox
by Amira Atiya.

Photobucket Iftar gatering THJ
Thursday, 1 August 2013 ★ 23:57 │ (0) angels

Assalammualaikum semua :)
Alhamdulillah masi diberi peluang untuk berkongsi cerita dalam blog ni ekekeke :p ceyh mcm ape je kan hahaha . Haa minggu lepas , for the first time Indah , Hidayati n Amirah sertai program Team Hijrah Johor , paa mulanya seriously mcm malu n segan pun ade ..  :D Sebenanye dah lama da follow semua update THJ , cuma tak berkesempatan nak pergi . Sampai-sampai je dekat Masjid Abu Bakar tu , takde sape pun yang ada kat perkarangan masjid tu haa . Gabra gak laa , then ade 2 orang akak datang siap cium pipi peluk bagai semua kat kiteorang . Ya Allah masa tu rasa mcm kitaorang ni bukan orang luar langsung , dah mcm family dah . Alhamdulillah , segalanya tdipermudahkan olehNya :)

semoga ukhwah ini berkekalan :')


Then kiteorang diarahkan buat bulatan bagi sesi taa'ruf , berasingan lelaki dan perempuan .



lepas dah berkenalan dengan ahli keluarga THJ semua , kitaorang dengar dulu pengenalan tentang penubuhan TeamHijrahJohor oleh abang Asyraf .



selepas tu baru lah kiteorang dengar usrah .

Best dengar tajuk usrah masa ni :)


kemudian lepas selesai usrah , azan pun dah berkumandang . Kiteorang makan berbuka puasa dgn makanan yang ringan-ringan dahulu . Selepas solat baru boleh makan makanan yang berat .


masa ni dah start makan mknn berat dah :)



Syukran kepada Allah , kerana telah memberi kami kesempatan untuk sertai program Iftar gathering THJ . Walaupun kitaorang ahli baru , rasa dah mcm kenal lama dah mereka semua ni :)




masa ni kiteorang kat pekarangan sebelah , so tak sempat nak begambar sama2 :'(

Bagi sesiapa yang nak sertai apa2 program dari THJ , jangan segan-segan k :) semuanya peramah-peramah dekat sini , Inshaa Allah dapat mengeratkan lagi hubungan silaturahim antara kita .


Photobucket
OLDER POST |